Έχω δυσκοιλιότητα… Να πάρω καθαρτικά ή προβιοτικά;

Feb 18, 2020Αλεξία Ποταμίτου

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα συνηθισμένο σύμπτωμα που επηρεάζει το 2-27% του γενικού πληθυσμού των δυτικών χωρών. Η δυσκοιλιότητα στην παιδική ηλικία είναι πιο συχνή στα αγόρια, ενώ σε ενήλικες ηλικίας 15-50 ετών και κατά τη διάρκεια της πρώιμης αναπαραγωγικής περιόδου, η δυσκοιλιότητα είναι περισσότερο κοινή στις γυναίκες.

Η δυσκοιλιότητα μπορεί να αντιμετωπιστεί με μια σωστή διατροφική προσέγγιση.

  1. Αύξηση της πρόσληψης υγρών και φυτικών ινών (20-35 γρ. την ημέρα) και αύξηση της φυσικής δραστηριότητας. Ασθενείς οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στην παραπάνω θεραπεία, μπορούν να καταναλώσουν συμπληρώματα φυτικών ινών ή διογκωτικά κοπράνων π.χ. ψύλλιο, μεθυλοκυτταρίνη.

  2. Όταν και αυτή η τακτική αποτυγχάνει να ανακουφίσει τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας, οι ασθενείς συχνά συνταγογραφούνται με οσμωτικά καθαρτικά (π.χ. υδροξείδιο του μαγνησίου, λακτουλόζη, πολυαιθυλενογλυκόλη [ΡΕG]) ή μαλακτικά κοπράνων. Λόγω της βραδείας δράσης τους (από 12 ώρες ως 3 ημέρες) αρκετοί στρέφονται στην χρήση διεγερτικών καθαρτικών (π.χ. bisacodyl, cascara, senna, ricinoleic acid) τα οποία αν καταναλωθούν σε μορφή χαπιού ή υγρού δρουν άμεσα σε 6-8 ώρες, ενώ σε μορφή υπόθετου σε 15 λεπτά με 1 ώρα.

Τα καθαρκτικά είναι μεταξύ των πιο ευρέων χρησιμοποιούμενων φαρμάκων. Πολλοί παράγοντες συμπεριλαμβανομένων της ηλικίας του πληθυσμού, της παρανόησης σχετικά με τη φυσιολογική και την επιθυμητή συχνότητα κένωσης του εντέρου, ο φόβος των συνεπειών της δυσκοιλιότητας και της διαθεσιμότητας των καθαρκτικών χωρίς συνταγή γιατρού είναι επακόλουθα της ευρέως διαδεδομένης χρήσης τους.

Από έρευνες έχει βρεθεί πως η θεραπεία με διεγερτικά καθαρτικά, καθώς και άλλες φαρμακευτικές αγωγές όπως τα αντισυλληπτικά, τα αντιβιοτικά και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), φαίνεται να επιδρά και να διαταράσσει την εντερική χλωρίδα και μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή άλλα και σε άλλα προβλήματα του εντέρου μελλοντικά. Επιπλέον, τα καθαρτικά έχουν παρατηρηθεί σε ορισμένους ασθενείς πως προκαλούν και κάποιες παρενέργειες όπως κοιλιακές κράμπες, διάρροια, διαταραχές ηλεκτρολυτών και αλλεργικές αντιδράσεις.

Οι προσπάθειες για την ελαχιστοποίηση αυτών των ανεπιθύμητων ενεργειών έχουν συμπεριλάβει την χρήση των προβιοτικών, με στόχο την σταθεροποίηση των εντερικών βακτηρίων και την ελαχιστοποίηση των πιθανών μεταβολών στη δομή της εντερικής χλωρίδας. Ένας μεγάλος αριθμός μελετών έχει αποδείξει πως η χρήση των προβιοτικών διαμορφώνει ένα διαταραγμένο εντερικό μικροβιακό οικοσύστημα, και επιφέρει οφέλη στην υγεία. Ένα από αυτά είναι η ρύθμιση της λειτουργίας του εντέρου με την έννοια της επιτάχυνσης του χρόνοι διέλευσης της τροφής από το πεπτικό μας σύστημα χωρίς τις επιπτώσεις των καθαρτικών ( συσπάσεις, πόνος κτλ)

Συμπερασματικά τα προβιοτικά είναι σημαντικό να τα εντάξουμε στην καθημερινότητα μας για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας ωστόσο αν δεν επιφέρουν κάποιο αποτέλεσμα η βελτίωση τότε πάντοτε με σύσταση γαστρεντερολόγους προτείνετε χρήση κάποιου διεγερτικού καθαρτικού.