Διακόψτε το κάπνισμα!

Apr 15, 2019Αλεξία Ποταμίτου

Υπήρξα καπνίστρια για κάποια χρόνια και γνωρίζω καλά πως η διακοπή καπνίσματος είναι μια δύσκολη υπόθεση για τους περισσότερους. Όποιοι και αν είναι οι δικοί σας λόγοι για διακοπή του καπνίσματος, διαβάστε παρακάτω πως μπορείτε να κάνετε αυτή τη διαδρομή ευκολότερη! Γιατί πιστέψτε με γίνετε…

Έρευνες των τελευταίων ετών έχουν δείξει ότι οι καπνιστές τείνουν να προσλαμβάνουν περισσότερες θερμίδες, λίπος, χοληστερόλη και απλά σάκχαρα ενώ παραλείπουν συχνότερα το πρωινό γεύμα.  Επιπρόσθετα, καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ και καφεΐνης από τους μη καπνιστές, καθώς έχει βρεθεί ότι ο καφές και το αλκοόλ ενισχύουν και βελτιώνουν τη γεύση του καπνού.

Πολλοί καπνιστές, κυρίως γυναίκες δεν μπαίνουν στη διαδικασία διακοπής καπνίσματος λόγο του φόβου αύξησης του σωματικού τους βάρους. Πράγματι το κάπνισμα προκαλεί αύξηση του μεταβολικού ρυθμού ηρεμίας, μείωση της όρεξης μέσω λεπτίνης η οποία καταστέλλει την πρόσληψη τροφής μέσω ρυθμιστικών της όρεξης νευροπεπτιδίων και αυξάνει την κατανάλωση ενέργειας μέσω αύξησης της δραστηριότητας του συμπαθητικού συστήματος.

Επίσης, η νικοτίνη αυξάνει την ενέργεια που χρησιμοποιεί ο οργανισμός, ενώ ταυτόχρονα μειώνει την όρεξη. Μεταβάλλει ωστόσο τον ομαλό μεταβολισμό των λιπιδίων και διαταράσσει το λιπιδαιμικό προφίλ, που συσχετίζεται με συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλίας. Δημιουργεί επιπρόσθετα διαταραχή της ανοχής στη γλυκόζη και ευαισθησία στην ινσουλίνη. Αυτές οι δράσεις σχετίζονται με αυξημένα επίπεδα σακχάρου ή αρτηριακής πίεσης, που είναι οι σοβαρότερες αιτίες καρδιαγγειακών προβλημάτων και στεφανιαίας νόσου. Επίσης, το κάπνισμα σχετίζεται με πολλές μορφές καρκίνου.

Δεδομένου ότι τα πλεονεκτήματα είναι αδιαμφισβήτητα σημαντικότερα από τα μειονεκτήματα της διακοπής του καπνίσματος, υπάρχει ανάγκη κατάλληλης διατροφικής και συμβουλευτικής παρέμβασης στους καπνιστές που αποφασίζουν να κόψουν το κάπνισμα. Πιθανών να υπάρξει  αλλαγή στο βάρος σας και πιστευω ότι καλο θα ήταν να ακολουθηθεί ένα σωστό διατροφικό προγράμμα ελέγχου του βάρους, που θα συνοδεύονται από διατροφική επιμόρφωση. Ο καλύτερος έλεγχος του βάρους οδηγεί σε μεγαλύτερη επιτυχία των προγραμμάτων διακοπής καπνίσματος.

Καλό είναι επίσης να χορηγηθούν κάποια βοηθητικά σκευάσματα όπως βιτ C, ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, Βιταμίνες του Β συμπλέγματος και Μαγνήσιο. Δεν θεωρούμε απαραίτητη τη λήψη σκευασμάτων αλλά ξέρουμε πόσο μπορεί να βοηθήσει στη βάση μιας ισορροπημένης διατροφής!

Άλλοι παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν στην διακοπή του καπνίσματος, είναι η κατανάλωση περισσότερου γάλακτος, νερού, φρούτων και λαχανικών, διότι αλλοιώνει και «χαλάει» την γεύση του καπνού. Η φυσική δραστηριότητα είναι επίσης ένας παράγοντας, που μπορεί να βοηθήσει στη διακοπή του καπνίσματος και να μειώσει τις στερητικές κρίσεις που προκαλεί η έλλειψη νικοτίνης.

Η επιλογή είναι δική σας…