Διατροφικά σκευάσματα

Jul 30, 2019Αλεξία Ποταμίτου

Η Kυπριακή αγορά έχει αφθονία διατροφικών σκευασμάτων στις μέρες μας. Μέτρησα 32 σκευάσματα που είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία προβιωτικών! Αρκετά μεγάλος αριθμός. Τι να πρωτοδιαλέξει κανείς, είναι ένα ερώτημα που μπορεί να έχει απασχολήσει και εσάς.

Ευτυχώς για μας, στη Ευρώπη τα διατροφικά σκευάσματα παίρνουν από έλεγχο για να διαπιστωθεί αν αυτό που γράφει η ετικέτα είναι αυτό που περιέχει το σκεύασμα, στη Αμερική όμως δεν γίνεται το ίδιο. Υπάρχει κάτι που ονομάζεται third party verifications τα οποία καλούν τον κατασκευαστή να κάνει κάποιους βιοχημικούς ελέγχους πριν το σκεύασμα του βγει στη αγορά.

Συμπερασματικά, μην παραγγέλνετε από το διαδίκτυο και βεβαιωθείτε για την καταγωγή του σκευάσματος που επιλέγετε.

Αντίθετα στο τι μπορεί να πιστεύουμε, τα πλείστα διατροφικά σκευάσματα δεν χρειάζεται να φυλαχθούν στο ψυγείο. Απλά φυλάξτε τα σε σκιερό και δροσερό μέρος. Αν τα βάλετε στο ψυγείο υπάρχει κίνδυνος η υγρασία να επηρεάσει το σκεύασμα.

Υγρά διατροφικά σκευάσματα – πολυβιταμίνες, προβιοτικά και ιχνοστοιχεία- πιθανόν να πρέπει να φυλαχθούν στο ψυγείο αφού έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής από άλλα. Διαβάζετε πάντα τις οδηγίες χρήσης.

Τα οργανικά σκευάσματα της αγοράς μας είναι λιγοστά και δεν διαφέρουν από τα άλλα, τουλάχιστον στη διατροφική τους ανάλυση. Για να είναι οργανικά δεν πρέπει να περιέχουν αντιβιοτικά, GMO’s, ορμόνες, φυτοφάρμακα κ.α.

Τα whole Food Supplements είναι αυτά που υποστηρίζουν ότι προσφέρουν τα διατροφικά στοιχεία που εμπεριέχουν στην πιο φυσική μορφή τους δηλαδή όπως τα έχει προφέρει η φύση, χωρίς επεξεργασία. Αυτά θα τα βρείτε σε βιολογικά καταστήματα.

Δεν είμαι απόλυτα σίγουρη ότι οι τελευταίες δύο κατηγορίες είναι πιο σωστή επιλογή για χρήση αφού δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι έλεγχοι που να αποδεικνύουν την ισχυρότητα τους και την αυθεντικότητα τους.

Σας υπενθυμίζω ότι μια ισορροπημένη διατροφή θα μπορούσε να προσφέρει τα απαραίτητα συστατικά για να ένα υγιή οργανισμό.

Παρατηρείστε το σώμα σας και συμβουλευτείτε τον ιατρό σας και τον διαιτολόγο σας πριν αποφασίσετε να πάρετε κάποιο σκεύασμα. Μην δίνετε στα παιδιά σας διατροφικά σκευάσματα χωρίς να κάνετε τις απαραίτητες αιματολογικές ή άλλες εξετάσεις.