Διατροφική Τελειότητα : Μύθος και Πραγματικότητα

Apr 2, 2021Αλεξία Ποταμίτου, Μη κατηγοριοποιημένο

Σήμερα ένιωσα την ανάγκη να γράψω για τη διατροφική τελειότητα! Καθώς οι αριθμοί νευρικής ανορεξίας, βουλιμίας και ορθορεξίας ανεβαίνουν στην κοινωνία μας οφείλουμε να αναρωτηθούμε γιατί συνεχίζουμε να προβάλουμε την διατροφική τελειότητα!

Στα μέσα μαζικής δικτύωσης βλέπουμε καθημερινά το τέλειο πιάτο, το τέλειο κορμί, την τέλεια κουζίνα και φυσικά την κοπέλα ή το αγόρι που ακολουθεί την τέλεια διατροφή.

Κανείς δεν μπορεί να τρώει 100% υγιεινά πάντοτε! Το κλειδί βρίσκεται στην ισορροπία, γιατί διατροφική τελειότητα για μένα σημαίνει πρόοδος όχι τελειότητα! Προσωπικά διδάσκω και εκτελώ τον κανόνα του 80/20! Θα με βρείτε να τρώω όσο πιο υγιεινά μπορώ 80% της ζωής μου και 20% να κάνω ό,τι μου κατέβει στο κεφάλι! Έτσι νιώθω πως τιμώ τις ανάγκες μου χωρίς να νιώθω ενοχική κάθε φορά που αποφασίζω να φάω γλυκά ή αλμυρά κτλ.

Αγαπώ τα ζυμαρικά. Θα έτρωγα κάθε μέρα ένα μπολ ζυμαρικά με κόκκινη σάλτσα και μπόλικο βασιλικό ή ρίγανη, όμως δεν διαλέγω να το φάω κάθε μέρα. Είναι βέβαια μια πολύ υγιεινή επιλογή, αλλά άμα τρώω μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα κάθε μέρα δεν θα πετύχω την ποικιλία σε τροφές, που είναι εξίσου σημαντική.

Από την άλλη μεριά βρίσκω εξίσου σημαντικό να τιμώ τις διατροφικές μου ανάγκες επι καθημερινής βάσεως. Άμα δηλαδή νιώσω ότι έχω ανάγκη να φάω δυο μέρες το ίδιο φαγητό οφείλω να το κάνω.

Να θυμάστε ότι ο άνθρωπος είναι εξελίξιμος και όσο πιο πολύ νιώθουμε και παρατηρούμε το μέσα μας τόσο πιο καλά μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες μας. Η παρατήρηση και η εφαρμογή όσων μας κάνουν να νιώθουμε καλά είναι πιστεύω η καλύτερη οδός προς τη σωματική και πνευματική υγεία.

Η ζωή μας και η υγεία μας είναι πολύτιμη, το νιώθω πιο πολύ από κάθε άλλη φορά αφού βλέπω και ζω καθημερινά τον πόνο στα ματάκια του γιου μου που νοσεί. Μην σπαταλάτε χρόνο σε ανούσιες και χαμηλοθερμιδικές δίαιτες. Αντ’ αυτού μάθετε να γεμίζετε το σώμα σας με φυσικά και φυτικά εδέσματα, κάνοντας μικρές αλλαγές.

Νιώστε την ενέργεια να κατακλύζει το κορμί σας ακολουθώντας τη διατροφή που σας ταιριάζει και μην ξεχνάτε: η ευτυχία είναι μέσα μας!