Εσείς αγοράζετε αλλαντικά;

Aug 8, 2019Αλεξία Ποταμίτου

Μου κάνει εντύπωση που παρά τις συστάσεις πολλών συνδέσμων διαιτολογίας και σωρεία ερευνών πολλοί διαιτολόγοι συνεχίζουν να προτείνουν αλλαντικά σε καθημερινή χρήση.

Δεν θα αναλύσω το γιατί είναι καιρός να αλλάξουμε τακτική και να αρχίσουμε να καταναλώνουμε αλλαντικά σε σπάνιες περιπτώσεις, αλλά θα αναφέρω απλά ότι τα αλλαντικά και γενικότερα τα κρεατικά και τα ψαρικά τα οποία θα υποστούν κάπνισμα και θα χρησιμοποιηθούν νιτρώδη ή νιτρικά άλατα κατά την παρασκευή τους είναι ξεκάθαρα καρκινογενείς ουσίες.

Μια εκτενής αναφορά παρουσίασε το Αμερικάνικο ερευνητικό κέντρο για τον Καρκίνο στην οποία συνοψίζει τα αποτελέσματα από 800 διαφορετικές έρευνες σχετικά με τη διατροφή και τα διάφορα είδη καρκίνου. Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι μερικά τρόφιμα μπορούν να γίνουν καρκινογενή. Δεν λέω ότι κάθε λουκάνικο που τρώμε μπορεί να μας προκαλεί καρκίνο αλλά αν υπερκαταναλώνουμε καπνισμένα κρεατικά τότε ο κίνδυνος αυξάνεται.

Η παραπάνω αναφορά αναδεικνύει ότι κάθε 50 γρ αλλαντικών που καταναλώνουμε ημερησίως (4 φέτες μπέικον ή 1 λουκάνικο) υπάρχει πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 18%.

Μπορεί να είναι καλή ιδέα να αγοράζουμε αλλαντικά χωρίς νιτρικά άλατα ή πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες όμως τότε δεν αγοράζουμε αλλαντικό!

Μην με παρεξηγήσετε καταλαβαίνω πως ένα σάντουιτς λούντζα-χαλούμι μπορεί να έχει τη χάρη του όμως μου είναι αδιανόητο να βάζω χάμ στο καθημερινό σάντουιτς του παιδιού μου!

Αν λοιπόν θέλετε αυτό το καλοκαίρι να δοκιμάσετε καινούριες ιδέες για σάντουιτς είμαστε εδώ για να σας τις παρέχουμε.

Πριν αποφασίσετε για τις αλλαγές που θα κάνετε μιλήστε το με τα παιδιά σας και εξηγήστε τους με όμορφο τρόπο την αναγκαιότητα του να κάνουμε αλλαγές στο τι έχουμε συνηθίσει και έπειτα πειραματιστείτε μαζί με τα παιδιά σας μέχρι να βρείτε τις δικές σας αγαπημένες γεύσεις!

Εμάς πάντως θα μας βρείτε με τα σάντουιτς μας σε κάποια Κυπριακή παραλία να απολαμβάνουμε κοντά στο κύμα τα καινούρια μας σάντουιτς!