Μικροβίωμα

Mar 10, 2019Γιώργος Ποταμίτης

Το Μικροβίωμα του ανθρώπινου Γαστρεντερικού αποτελείται απο περισσότερα των 1000 διαφορετικών ειδών βακτηριδίων. Ο καθένας απο εμάς φιλοξενεί περισσότερα απο 200 και κάθε άτομα έχει το δικό του Μικροβίωμα με τα δικά του χαρακτηριστικά όσον αφορά τον συνδιασμό. Η εφαρμογή νέων τεχνικών γενετικής μας βοήθησαν να τυποποιήσουμε το μικροβίωμα και να εξοικειωθούμε με τα μυστικά του.

Το ανθρώπινο μικροβίωμα αναπτύσσεται κατα τα πρώτα τρία χρόνια της ζωής. Αλλαγές κατα την διάρκεια της ζωής μας απο επίδραση διαφόρων εξωγενών και ενδογενών παραγόντων δίνουν έναυσμα στην ανάπτυξη διαφόρων παθήσεων του Γαστρεντερικού όπως οι Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Παθήσεις του εντέρου, το Σύνδρομο Ευερεθίστου εντέρου και φαίνεται επίσης ότι οι αλλαγές του Μικροβιώματος διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη καρκίνου του Παχέος εντέρου.

Η μεταμόσχευση Μικροβιακής χλωρίδας (FMT) παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως σημαντική θεραπευτική παρέμβαση, όχι μόνο για τα νοσήματα του Γαστρεντερικού αλλά και για εξωεντερικές παθήσεις.

Δρ Γιώργος Σ. Ποταμίτης FEBGH
Γαστρεντερολόγος-Ηπατολόγος-Παθολόγος
www.potamitis.com.cy