Οι δίαιτες του 2018!

Jan 7, 2019Αλεξία Ποταμίτου

1. Clean eating – ή αλλιώς «καθαρή διατροφή»
Το clean eating είναι μία από τις πιο hot διατροφικές τάσεις ανάμεσα σε celebrities αλλά και σε άτομα που ασχολούνται εντατικά με τη γυμναστική. Συστήνει την αποχή από παντός είδους τυποποιημένα τρόφιμα και την επιστροφή στην κατανάλωση τροφίμων στην πιο φυσική τους μορφή, όσο το δυνατόν πιο ακατέργαστα.
Η αλήθεια: Παρ’ ότι η ελαχιστοποίηση των τυποποιημένων προϊόντων μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία, το clean eating παραμένει μια ακραία θεώρηση των πραγμάτων, είναι πολύ δύσκολα εφαρμόσιμη στην καθημερινότητα ενώ, «ο διαχωρισμός που κάνει στα τρόφιμα σε «καθαρά» και «βρώμικα» είναι τουλάχιστον ανησυχητικός και μπορεί να δώσει χώρο για εμμονικές απόψεις γύρω από το φαγητό όπως στην περίπτωση της orthorexia nervosa».

Σίγουρα δεν είναι νέα μόδα, εξακολουθούν όμως να υφίστανται με διαφορετικούς και πιο «φανταχτερούς» ισχυρισμούς με την πάροδο των ετών.
Η αλήθεια: Το ότι η παχυσαρκία δεν λύνεται με ένα «μαγικό» χάπι είναι γνωστό. Ωστόσο το ερώτημα παραμένει για το κατά πόσο ένα τέτοιο χάπι θα μπορούσε να βοηθήσει σε μια δίαιτα. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι πολλά από αυτά τα χάπια που πωλούνται στο ίντερνετ ενδέχεται να περιέχουν επικίνδυνα συστατικά και να έχουν σοβαρές παρενέργειες ενώ έχουν αναφερθεί ακόμα και περιστατικά θανάτου από κατανάλωσή τους.
3. Teatoxes – ή αλλιώς αποτοξινώσεις με τσάι
Πρόκειται για ροφήματα τσαγιού στα οποία αποδίδονται πολλές ιδιότητες, από καθαρισμό δέρματος και αποτοξίνωση μέχρι και απώλεια βάρους.
Η αλήθεια: Εκτός του ότι οι παραπάνω ισχυρισμοί δεν έχουν κάποια ισχυρή επιστημονική βάση, τα σκευάσματα αυτά συχνά περιέχουν μεγαδόσεις καφεΐνης ή/και διουρητικών συστατικών με αποτέλεσμα μια ψευδή αίσθηση ενέργειας ή μια βραχυπρόθεσμη απώλεια βάρους που προέρχεται από την απώλεια νερού.
4. Η ketogenic diet
Κέτωση είναι ένα φυσικό μέρος του μεταβολισμού. Συμβαίνει, είτε όταν η πρόσληψη υδατανθράκων είναι πολύ χαμηλή (όπως σε μια δίαιτα), ή όταν δεν έχετε φάει για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Και οι δύο αυτές καταστάσεις οδηγούν σε μειωμένα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα, κάτι που “υποχρεώνει” τον οργανισμό να απελευθερώσει λιπαρά από τα λιποκύτταρά σας, για να βρει την ενέργεια την οποία στερείται από την διατροφή. Όταν συμβαίνει αυτό, το ήπαρ γεμίζει με λίπος, το οποίο μετατρέπει ένα μεγάλο μέρος του σε κετόνες.
Κατά τη διάρκεια της κέτωσης, πολλά μέρη του σώματός σας καίνε κετόνες για ενέργεια αντί για υδατάνθρακες. Αυτό περιλαμβάνει και ένα μεγάλο μέρος του εγκεφάλου.
Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει αμέσως. Το σώμα και ο εγκέφαλος χρειάζονται χρόνο για να “προσαρμοστούν” στη νέα κατάσταση άντλησης ενέργειας μέσω της καύσης λίπους και κετονών, αντί για υδατάνθρακες.
Πρώτα συμπτώματα
• Κούραση
• Ομίχλη εγκεφάλου
• Αυξημένη πείνα
• Κακή ποιότητα ύπνου
• Ναυτία
• Πονοκέφαλος

5. Juicing – ή αλλιώς κατανάλωση μόνο χυμών
Το juicing έχει μεγάλη απήχηση τελευταία και στη Κύπρο και υποστηρίζει ότι η κατανάλωση αμιγώς και μόνο φρέσκων χυμών από διάφορα φρούτα και λαχανικά μπορεί να αποτοξινώσει το σώμα και να προσφέρει ενέργεια και – φυσικά – απώλεια βάρους.
Η αλήθεια: Η έννοια της αποτοξίνωσης χρησιμοποιείται τελείως καταχρηστικά καθώς ο οργανισμός μας έχει όλα τα απαραίτητα εργαλεία ώστε να απομακρύνει τις τοξίνες από τις τροφές χωρίς…εξωτερική βοήθεια! Εκτός αυτού, η κατανάλωση χυμών δεν συνεπάγεται απαραίτητα απώλεια βάρους καθώς, αντίθετα με την κοινή πεποίθηση, η υπερκατανάλωση φρούτων μπορεί να μας προσθέσει πολλές θερμίδες.