Παντζάρια: ένας πολύτιμος σύμμαχος της υγείας μας!

Dec 9, 2021Αλεξία Ποταμίτου, Μη κατηγοριοποιημένο

Τα παντζάρια λέγονται και κοκκινογούλια και ανήκουν στην ομάδα των λαχανικών. Περίπου 100 γρ βρασμένων παντζαριών περιέχουν 44 θερμίδες, με 1,8 γρ πρωτεΐνη, 9,9 γρ υδατάνθρακες, 2,5 γρ φυτικές ίνες και 0 γρ λιπαρά.

Μικροθρεπτικά, τα παντζάρια είναι πηγή βιταμίνης C, νατρίου, καλίου, ασβεστίου και μαγνησίου, αλλά και πολλών αντιοξειδωτικών όπως πολυφαινόλες, φαινόλες, φλαβονοειδή, βεταΐνες και βεταλαΐνες. Τα παντζάρια οφείλουν το κόκκινο χρώμα τους στις βεταλαΐνες, οι οποίες είναι υδατοδιαλυτές χρωστικές ουσίες, και ταξινομούνται στις κόκκινες βετακυανίνες και κίτρινες βεταξανθίνες. Η κύρια βετακυανίνη είναι η βετανίνη, που αποτελεί το 75-95% των συνολικών χρωστικών του παντζαριού.

Η βετανίνη προσδίδει στα παντζάρια εκτός από το χρώμα, την αντιοξειδωτική και αντικαρκινική τους δράση, αφού βοηθά στη μείωση του οξειδωτικού στρες και στην οξείδωση των λιπιδίων. Επίσης, τα παντζάρια, μέσω των βετανίνης, φαίνεται πως μειώνουν την αρτηριακή πίεση και έχουν υπογλυκαιμική και υπολιπιδαιμική δράση. Επιπλέον, μέσα από έρευνες φαίνεται ότι αυξάνουν την αθλητική επίδοση και μειώνουν τον μυικό πόνο μετά την άσκηση. Άλλες ευεργετικές λειτουργίες των παντζαριών είναι η προστατευτική δράση που έχουν στο ήπαρ και στα νεφρά, λόγω των αντιοξειδωτικών, οπως επίσης το ότι βελτιώνουν τη γνωστική λειτουργία και αυξάνουν την ικανότητα διαφοροποίησης των αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων, αυξάνουν την αιμοσφαιρίνη, προστατεύουν από UV ακτινοβολία, έχουν αντιβακτηριδιακή δράση και μειώνουν τις δυσλειτουργίες λόγω ισχαιμικού επεισοδίου.

Με όλες αυτές τις ιδιότητες θα λέγαμε ότι τα παντζάρια είναι όντως ένα λειτουργικό τρόφιμο, το οποίο οφείλουμε να εντάξουμε στη διατροφή μας. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το παντζάρι στις σαλάτες μας ή ακομα και στο γιαούρτι μας, αλλά και ως συνοδευτικό στο κρέας, στο ψάρι και στα όσπρια.

Βρείτε τη συνταγή της Χριστουγεννιάτικης σαλάτας με παντζάρι εδώ:

https://www.alexiapotamitou.com/post/χριστουγεννιάτικη-σαλάτα-με-παντζάρια-και-κάστανα