Το μέλι και οι ιδιότητες του!

Nov 17, 2020Αλεξία Ποταμίτου, Μη κατηγοριοποιημένο

O Κύπριος αγαπά το μέλι @beeologybyharidemos και το χρησιμοποιεί στη μαγειρική του απο πολλά χρόνια πριν αφού έχει αναγνωρίσει και τις αντιφλεγμονώδες ιδιότητες του.

Δηλαδή δεν είναι τυχαίο που αυτή η υπερτροφή ήταν αρεστή και την χρησιμοποιούσαν και οι προπαππούδες μας όταν είχαν πονόλαιμο!

Το μέλι είναι μια τροφή που μετά το πρώτο έτος ηλικίας ενός ανθρώπου μπορεί να δώσει ενέργεια χάρη στους υδατάνθρακες που εμπεριέχει αλλά και να δράσει σαν φυσικό υποκατάστατο της ζάχαρης!

Αν λοιπόν θέλαμε να συγκρίνουμε τα ζάχαρα του μελιού με αυτά της κοινής ζάχαρης θα λέγαμε ότι αν έχουμε δύο αυτοκίνητα που ξεκινούν απο το ίδιο σημείο για να καταλήξουν στο ίδιο σημείο, μόνο που το μέλι θα διαλέξει μια πιο περίπλοκη και μακρινή διαδρομή σε αντίθεση με τη ζάχαρη που αυτή που αυτή θα πάει πρώτη στον προορισμό της.

Αυτό βέβαια είναι ευεργετικό για τον ανθρώπινο οργανισμό γιατί η ταχύτητα απορρόφησης της φρουκτόζης του μελιού καθορίζεται από την διαθεσιμότητα του χημικού μεταφορέα, γίνεται με βραδύτερο ρυθμό και δεν προκαλεί υπερέκκριση ινσουλίνης.

Αντίθετα η απορρόφηση της κοινής ζάχαρης μετά την πέψη της γίνεται μέσω ώσμωσης. Έτσι η γλυκόζη εισέρχεται με ταχύτητα και υψηλή συγκέτνρωση στο αίμα, και προκαλεί την άμεση παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας.

Το μέλι είναι γνωστό από αχαιοτάτων χρόνων για τις διαιτητικές και φαρμακευτικές του ιδιότητες. Η θερμιδική, αντιβακτηριδιακή αλλά και αντιξειδωτική του δράση, το κατατάσσει σε μια από τις σημαντικότερες γλυκαντικές ουσίες που φαίνεται να έχουν θετική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό.

Στην Κυπριακή αγορά υπάρχουν πολλά είδη μελιού! Το άθερμο και θυμαρίσιο μέλι που βλέπετε στη φώτο μου είναι υψηλής ποιότητας και έχει απαράμιλλη γεύση! Παράγεται με βιολογικούς χειρισμούς, απαλλαγμένο απο φυτοφάρμακα, εντομοκτόνα και άλλα χημικά στοιχεία.