ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΟΥΤΕ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ!

Dec 3, 2020Αλεξία Ποταμίτου, Μη κατηγοριοποιημένο

-Δοκιμάστε τουλάχιστον μια μπουκιά!

-Δεν θέλω ρε μαμά!

Σας θυμίζει κάτι;

Σχεδόν όλα τα παιδιά, περνούν μια περίοδο κατά την οποία γίνονται δύσκολοι στο τραπέζι. Αυτό οφείλεται στη φυσική ανάπτυξη του εγκεφάλου. Αυτή η αντίδραση που λέγεται νεοφοβία (φόβος για το καινούριο) , είναι πολύ έντονη από τεσσάρων έως επτά ετών. Το 77% των παιδιών αρνιούνται να δοκιμάσουν φαγητά που δεν τους είναι γνωστά. Οι γονείς πιστεύουν συχνά ότι αν δοκιμάσουν κάτι θα τους αρέσει. Από τα τέσσερα τα επτά όμως με τη δοκιμή δε θα αλλάξουν γνώμη. Μετά τα επτά τους μπορούν να διαπιστώσουν ότι τελικά δεν είναι τόσο κακό να δοκιμάσουν καινούριες τροφές.

Ο περιορισμός στις γνωστές τροφές είναι θέμα ασφάλειας. Σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο μπορεί να απορρίψουν ακόμα και ένα άγνωστο φαγητό με διαφορετική εμφάνιση είναι να τρώνε το ίδιο φαγητό για μέρες, όπως ο γιος μου, λουβιά για μεσημεριανό και ζυμαρικά για βραδινό.

Αν το πρόβλημα επιμένει και γίνεται πραγματικά έντονο, θα πρέπει να δώσετε προσοχή στις ανησυχίες του παιδιού σας.

Επίσης το παιδί δοκιμάζει ευκολότερα ένα φρούτο η ένα λαχανικό που μάζεψε η μαγείρεψε μόνο του. Γι’ αυτό και εγώ επιδιώκω να μαγειρεύω πολύ με τα παιδιά μου. Η κουζίνα είναι χώρος εστίασης και επικοινωνίας για μας και εκεί μαθαίνουμε και το λεξιλόγιο των αισθήσεων όπως ” είναι καυτερό, είναι γλυκό, είναι τραγανό” έτσι ώστε να μην καταφύγω σε φράσεις όπως ” μου αρέσει η δεν μου αρέσει” η ” είναι καλό ή κακό για την υγειά”.

Όσο πιο εξοικειωμένοι είμαστε με μια τροφή τόσο περισσότερο μας αρέσει. Αυτό αποδεικνύεται από πολλά παραδείγματα. Αν το παιδί αρνηθεί μια τροφή μια φορά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα του το ξαναπροτείνουμε ποτέ. Εγώ έχω φτιάξει τις φακές με χίλιους διαφορετικούς τρόπους μέχρι που βρήκαμε τι αρέσει στο Νικόλα και τι στη Θεοδώρα! Όταν παρουσιάζουμε ένα φαγητό τακτικά το συνηθίζουμε τελικά και έτσι δεν προκαλούνται αντιδράσεις απόρριψης/ κινδύνου/ αγνώστου!

Στο σχολείο γιατί τα τρώει όλα; Ναι όταν βλέπεις τους άλλους να τρώνε με ευχαρίστηση σε προκαλεί να τους μιμηθείς. Και στο σπίτι η κατανάλωση των τροφίμων με όρεξη είναι μεταδοτική.