Εσείς Φουσκώνετε;

Aug 4, 2020Αλεξία Ποταμίτου

Ο τρόπος που τρώμε αλλά και το τι τρώμε επηρεάζει το σώμα μας, την υγεία μας, τη διάθεση μας, το γαστρεντερολογικό μας σύστημα.

Συχνά αγωνιούμε για το τι θα φάμε και όχι για το πως θα το φάμε! Η συχνότητα και η ποσότητα της τροφής που παίρνουμε είναι σημαντικά στοιχεία για την καλή λειρουργεία του σώματος μας.

Αν υποφέρετε απο φουσκώματα, ενώ τρώτε σχετικά υγιεινά τότε αυτό το άρθρο σας ενδιαφέρει.

Πάρτε για παράδειγμα την περίπτωση της Μαρίνας, 32 χρονών δικηγόρος που ήρθε στο γραφείο μου με κύριο σύμπτωμα τα φουσκώματα. Η Μαρία μου ξεκαθάρισε οτι νιώθει άνετα με το βάρος της και οτι το μόνο που την προβληματίζει είναι τα φουσκώματα που αντιμετωπίζει πια σε συνεχόμενη βάση. Η Μαρινα είχε πειραματιστεί κάπως με τη διατροφή της στην προσπάθεια της να βρει λύσεις. Είχε δηλαδή επιδιώξει να αφαιρέσει τη γλουτένη, τη λακτόζη, τα ωμά φρούτα και λαχανικά, και τα όσπρια χωρίς καμιά όμως βελτίωση.

Όταν της ζήτησα να περιγράψει τις διατροφικές τις συνήθειες μου εξήγησε οτι ποτέ δεν έτρωγε πρωινό και οτι ο πρώτο της γεύμα ήταν το μεσημεριανό και το τελευταίο αργά το βράδυ. Ένιωθε οτι με αυτό τον τρόπο διατηρούσε τα βάρος της με περίσσεια ευκολία. Δεν συνήθιζε να παίρνει ενδιάμεσα γεύματα αφού ήταν πολύ ευχαριστημένη με 2 κύρια γεύματα.

Όταν της εξήγησα το δρομολόγιο της τροφής στο σώμα μας και την διαιδκασία πέψης των τροφών αποφασίσαμε να αφοσιωθούμε στο πότε θα πάρει φαγητό σε πρώτη φάση παρα στο τι θα πάρει για φαγητό. Τα γεύματα της Μαρίνας ήταν συνήθως μεγάλα σε ποσότητα και γεύματα άγχος για το τι θα ακολουθήσει.

Αποφασίσαμε να δώσουμε 5 μικρότερα γεύματα με την προυπόθεση οτι θα τα παίρνει στο τραπέζι και χωρίς πίεση, μακριά απο υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και ταμπλετ.

Δύο εβδομάδες αργότερα η Μαρίνα ένιωθε πολύ καλύτερα εντερικά. Τα φουσκώματα είχαν σχεδόν υποχωρίσει και ήταν έτοιμη να περάσει στην επόμενη φάση της διατροφικής αλλαγής της, έτσι μπήκαμε στη διαδικασία να συζητάμε πως θα μπορούσε να αντκαταστήσει πολλά απο τα γεύματα της με σπιτίσια φαγητά καθώς επίσης και τη διαχείριση των συναισθημάτων της με άλλο τρόπο αντί την πρόσληψη τροφής.

ΧΧΧ