LONG COVID-19 & ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Feb 17, 2022Αλεξία Ποταμίτου, Μη κατηγοριοποιημένο

Τι είναι το long covid ή post covid Syndrome?

Ως long covid ορίζεται η κατάσταση όπου ασθενείς που νόσησαν με COVID-19 συνεχίζουν να εμφανίζουν συμπτώματα της νόσου όπως κόπωση, δύσπνοια και γνωστική δυσλειτουργία πέραν των 3 μηνών από την έναρξη της νόσου. Συνήθως τα συμπτώματα διαρκούν τουλάχιστον 2 μήνες και δεν μπορούν να εξηγηθούν με εναλλακτική διάγνωση. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανίζονται μετά την αρχική ανάκαμψη από ένα οξύ επεισόδιο COVID19 ή να επιμείνουν από την αρχική ασθένεια. Επίσης, μπορεί να κυμαίνονται ή να υποτροπιάσουν στο χρόνο με αποτέλεσμα να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη καθημερινή ζωή και τη λειτουργικότητα του ασθενούς.

Μερικά από τα συμπτώματα είναι: κόπωση, δύσπνοια, πυρετός, διαταραχές ύπνου, πονοκέφαλος, μουδιάσματα, ανορεξία, διάρροια, ναυτία, απώλεια κιλών, μυϊκοί πόνοι, πόνοι αρθρώσεων, δερματικά εξανθήματα, απώλεια γεύσης και όσφρησης.

Πως να σιτίζομαι για να επανέλθω σωματικά και πνευματικά στη προ-Covid κατάσταση μου?

Οι ασθενείς είναι λιγότερο πιθανό να τρώνε κανονικά και να λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα τους. Ο COVID-19, που επηρεάζει τη γεύση και την όσφρηση, δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τη σίτιση και μπορεί να επιφέρει μειωμένη όρεξη.

Παρά το ότι η νόσος covid και η long covid είναι νέοι νόσοι και εξακολουθούμε να μαθαίνουμε για αυτές, υπάρχουν ενδείξεις ότι η διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη ανάρρωση , ακόμη και να την επιταχύνει.

Πως πρέπει να σιτίζομαι για να έχω γρηγορότερη ανάρρωση?

Οι ασθενείς με long covid είναι σημαντικό να ακολουθούν ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής βασισμένο στις αρχές της Μεσογειακής Διατροφής, με πολλά φρούτα και λαχανικά για να επιτύχουν την άμεση ανάρρωση και να ανταπεξέλθουν στη καθημερινότητα τους έχοντας τον long-covid. Για αρχή είναι σημαντική η διατήρηση του βάρους τους, αφού κατά την ανάρρωση οι ενεργειακές ανάγκες είναι αυξημένες. Ένα από τα συμπτώματα της νόσου είναι η ανορεξία αλλά και η απώλεια γεύσης και όσφρησης. Τα μικρά και συχνά γεύματα ανα 2-3 ώρες θα βοηθήσουν στην διατήρηση του βάρους. Επιπλέον η επιλογή πλούσιων ενεργειακών τροφίμων όπως ξηροί καρποί, βούτυρα ξηρών καρπών -αμυγδαλοβούτυρο, φυστικοβούτυρο-, σπόροι αλλά και αλείμματα τους όπως ταχίνι, αβοκάντο και η χρήση ελαιολάδου στα φαγητά και στις σαλάτες θα βοηθήσει. Σημαντική θέση στη διατροφή τους θα πρέπει να έχουν οι πρωτεΐνες, αφού η μειωμένη πρόσληψη πρωτεϊνών αυξάνει τη νόσηση. Κατά τη νόσηση οι ενεργειακές ανάγκες είναι αυξημένες και η μυϊκή αποδόμηση είναι πιθανή. Σύμφωνα με τις συστάσεις θα πρέπει να εμπλουτίσουν τη διατροφή τους με υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, δηλαδή κρέας, ψάρια, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γάλα, τυρί και γιαούρτι. Είναι σημαντικό κάθε γεύμα να εμπλουτίζεται με πρωτεΐνη. Παραδείγματος χάρη ,στο πρωινό να έχουμε αυγό ή τυρί ή γιαούρτι ή γάλα. Στα ενδιάμεσα γεύματα τα φρούτα να συνοδεύονται από τυρί ή γιαούρτι ή ξηρούς καρπούς και τα κυρίως γεύματα να περιέχουν κοτόπουλο ή κρέας ή ψάρι. Ως προς τους υδατάνθρακες, η επιλογή μη επεξεργασμένων σύνθετων υδατανθράκων συστήνεται. Επιλέγουμε πάντοτε ολικής άλεσης προϊόντα πλούσια σε φυτικές ίνες, δηλαδή ψωμί ολικής άλεσης, ζυμαρικά ολικής άλεσης, καστανό ρύζι ή αγριόρυζο, όσπρια , κονδύλους όπως παντζάρια και γλυκοπατάτες, λαχανικά εποχής με έντονα χρώματα,για να έχουν αντιοξειδωτικά, όπως καρότα, χόρτα, μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο και επίσης πολύχρωμα φρούτα εποχής, όπως μανταρίνια, πορτοκάλια, μήλα και αχλάδια. Η χρήση επεξεργασμένων υδατανθράκων όπως γλυκά, σοκολάτες, μπισκότα και πατατάκια θα πρέπει να αποφεύγεται, γιατί ενώ είναι πλούσια θερμιδικά, παραμένουν φτωχά σε φυτικές ίνες και σε ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά. Επίσης, ιδιαίτερα σημαντική είναι η καλή ενυδάτωση του οργανισμού. Πιείτε νερό, φρεσκοστυμμένους χυμούς, σμούθι για να αυξήσετε τη πρόσληψη υγρών. Προσοχή αν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή με νερό. Προτιμήστε να έχετε την φαρμακευτική σας αγωγή μετά το γεύμα σας, έτσι ώστε να μην περιορίζεται η όρεξη και η πείνα. Τέλος, μέσα από έρευνες είναι γνωστό ότι η κατανάλωση πολλών λαχανικών και φρούτων ενισχύει και διατηρεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα υγιές. Η βιταμίνη D παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα και τα χαμηλά επίπεδα έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι από εμάς πλέον έχουμε έλλειψη βιταμίνης D, η ενίσχυση του οργανισμού μας ίσως μας προστατεύσει. Δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλά τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D και είναι γνωστό ότι απαιτείται η έκθεση μας στην ηλιακή ακτινοβολία για την σύνθεση της. Έτσι, συστήνεται η λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D. Τέλος συστήνεται επαρκής πρόσληψη βιταμίνης C που έχει αντιοξειδωτική δράση και

Zn ψευδαργύρου που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C είναι τα εσπεριδοειδή, όπως τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια αλλά και οι πολύχρωμες πιπεριές, το μπρόκολο, ο μαϊντανός και το ακτινίδιο. Τρόφιμα πλούσια σε Zn ψευδάργυρο είναι το κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό), τα οστρακοειδή (όπως τα στρείδια,μυδια κλπ), τα όσπρια (φακές, φασόλια, ρεβίθια) οι σπόροι (όπως λιναρόσπορος, ηλιόσπορος κ.α), τα αυγά, οι ξηροί καρποί και τα γαλακτοκομικά.

Εν κατακλείδι, η διατροφή είναι ένα μέσο για να μας προστατεύσει από τα συμπτώματα του long covıd και ταυτόχρονα να μας βοηθήσει να αναρρώσουμε συντομότερα. Τέλος, όσοι νόσησαν είναι σημαντικό να μειώσουν τους ρυθμούς της καθημερινότητας τους, να κοιμούνται και να ξεκουράζονται αρκετά, ώστε να δώσουν χρόνο στον εαυτό τους να συνέλθει, χωρίς να ξεχνάνε την ολιστική δράση της διατροφής μέχρι να επανέλθουν στη φυσιολογική τους κατάσταση.