Πουτίγκα Τσία

Οι σπόροι Chia είναι μικροί μαύροι σπόροι από το φυτό Salvia hispanica, το οποίο προέρχεται από την Κεντρική και Νότια Αμερική. Οι σπόροι Chia συγκαταλέγονται στα πιο υγιεινά τρόφιμα στον πλανήτη. Συχνά γίνεται αναφορά σε αυτούς ως υπερ-τροφή (superfood) λόγω των ποικίλων θεραπευτικών ιδιοτήτων τους. Είναι φορτωμένα με θρεπτικά συστατικά που μπορούν να έχουν σημαντικά οφέλη τόσο για το σώμα όσο και για τον εγκέφαλο. Άτομα με δυσανεξία στην γλουτένη (κοιλιοκάκη) και στην λακτόζη μπορούν να καταναλώνουν τους σπόρους Chia άφοβα καθώς είναι τρόφιμο ελεύθερο γλουτένης και λακτόζης!

Όπως είπαμε και πιο πριν είναι ένα τρόφιμο με πλούσια διατροφική αξία, που διαθέτει «καλά» λιπαρά, υδατάνθρακα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και επαρκή ποσότητα ασβεστίου, σιδήρου κ.α

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών είναι 25-30γρ. Οι φυτικές ίνες ενισχύουν το αίσθημα του κορεσμού βοηθώντας έτσι στη διατήρηση ή/και απώλεια βάρους αλλά και στην κινητικότητα εντέρων καταπολεμώντας με αυτό τον τρόπο την δυσκοιλιότητα. Με κατανάλωση 28γρ. σπόρους chia προσλαμβάνονται περίπου 10γρ. φυτικές ίνες, περίπου το 1/3 των αναγκών. Ένας μεγάλος αριθμός ερευνών έδειξε ότι καταναλώνοντας την απαραίτητη ποσότητα των φυτικών ινών επιδρά στην μειωμένη εμφάνιση κινδύνου στεφανιαίας νόσου, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και διάφορων τύπων καρκίνου.

Τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι εξαιρετικά σημαντικά για σώμα και εγκέφαλο καθώς ενισχύουν την υγεία της καρδίας, μειώνουν φλεγμονές κ.α Οι σπόροι chia αποτελούν εξαιρετική πηγή ω-3 και πιο συγκεκριμένα σε ALA. Από τα σχεδόν 9γρ λιπαρά που περιέχουν ανά μερίδα, παραπάνω από τα μισά προέρχονται από τα ω-3 λιπαρά οξέα. Επίσης, αποτελεί ιδανική τροφή για τους vegan, οι οποίοι λόγω των διατροφικών προτιμήσεων τους αποκλείουν μια ομάδα τροφίμων τα ψάρια τα οποία είναι εξίσου πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα.

Ο σπόρος chia διαθέτει 9 απαραίτητα αμινοξέα. Η βιβλιογραφία έχει δείξει ότι η ημερήσια κατανάλωση 20-25% πρωτεΐνης μπορεί να ευθύνεται για την διατήρηση του σωματικού βάρους. Στο πίνακα μπορείτε να συγκρίνετε την περιεκτικότητα τους σε πρωτεΐνη σε σχέση με άλλα δημητριακά τρόφιμα.

Οι σπόροι Chia μπορούν να έχουν θέση στην καθημερινή διατροφή εφόσον καταναλώνονται σε μια ιδανική ποσότητα. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κάθε ένας έχει τις δικές του ενεργειακές απαιτήσεις και θα πρέπει να έχει το δικό του εξατομικευμένο διατροφικό πλάνο. Παρόλα αυτά, 28,3γρ (3κουταλιές της σούπας) ημερησίως φαίνεται ότι είναι ικανή ποσότητα να προσφέρει όλα τα παραπάνω οφέλη στο οργανισμό.

Η αποθήκευση της είναι εξίσου σημαντική έτσι ώστε να μην εκτεθεί και «χαθούν» τα οφέλη. Προτείνεται λοιπόν, να αποθηκεύονται σε ξηρό και δροσερό σημείο.

Αριθμός μερίδων

Υλικά

· 2 φλ γάλα αμυγδάλου ή όποιο γάλα σας αρέσει

· ½ φλ τσία (85 γρ )

· 2Κ ροδόνερο

· ½ μαστίχα κοπανιστή

· 2Κ σιρόπι σφενδάμου

Εκτέλεση

1. Βάζετε όλα τα υλικά σε ένα μπόλ και ανακατεύετε ανά τακτά διαστήματα για 15-20 λεπτά.

2. Χωρίζετε σε μπολάκια και τα τοποθετείτε σε ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες και απολαμβάνετε.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Κάντε μια ερώτηση ή κλείστε ραντεβού πιο κάτω.

(+357) 22 454 663

Οδός Κυριακού Μάτση 11, Nikis Center 1ος όροφος 1082, Λευκωσία - Κύπρος