Γρανιτάκια!

Jun 14, 2019Αλεξία Ποταμίτου

Θυμάμαι την πρώτη φορά που έφαγε ο Νικόλας παγωτό! Ήταν μικρούλης και δεν είχε ξαναδοκιμάσει παγωτό! Όχι ότι τους το απαγόρευσα. Καθόμασταν σε ένα εστιατόριο και ξαφνικά πετάγεται στο διπλανό τραπέζι μια παγωτάρα τεράστια που μέχρι και εγώ κόντεψα να πεταχτώ δίπλα! Ο Νικολής δεν μπορούσε να πάρει τα μάτια του από το παγωτό και δεν έφτανε αυτό, πετάγεται η Θεοδώρα να του εξηγήσει ότι είναι παγωτό και ότι είναι πολύ ωραίο! Έτσι Νικόλας και Θεοδώρα βρέθηκαν να τρώνε παγωτό!

Μη παρεξηγηθούμε! Παν μέτρο άριστον έχουμε πει πολλές φορές! Εννοείται ότι θα φάμε και τα παγωτά μας και εννοείται ότι θα τα φάνε και τα παιδιά μας κάποια στιγμή αλλά είναι σημαντικό να γίνεται σε μια ισορροπία όλο αυτό!

Βρίσκω λίγο υπερβολικό το να καταναλώνουμε παγωτά κάθε μέρα! Δηλαδή θα φάνε τα παιδιά μας τις τηγανητές κοτομπουκιές με τις πατάτες και πάνω από αυτό θα χτυπήσουν και μια παγωτάρα!

Αυτό που αρέσει στα πλείστα παιδιά – η Θεοδώρα δεν τρελαίνεται- αλλά ο Νικολής τρελαίνεται, είναι το ότι τρώνε κάτι πολύ δροσερό και μάλιστα χωρίς κουταλιά, πιρουνιά κτλ!

Τελοσπάντων, με αυτά στο μυαλό αλλά και όλα τα παιδάκια που συμβουλεύω στο γραφείο μου μπήκα στη διαδικασία αναζήτησης συνταγών για γρανιτάκια!

Γρανιτάκια 1

Υλικά (για 6 κομμάτια)

  • 125 γραμμάρια φράουλες
  •  3 κουταλιές της σούπας μέλι
  •  1.5 μεγάλο ροδάκινο
  • 2-3 ακτινίδια

Εκτέλεση

  1. Λιώστε τις φράουλες και στραγγίξτε τις καλά να φύγουν τα σποράκια τους.
  2. Ανακατέψτε με μία κουταλιά της σούπας μέλι.Μοιράστε το μείγμα σε 6 δοχειάκια για παγωτό ξυλάκι (ή αν δεν έχετε, χρησιμοποιήστε πλαστικά κυπελάκια από γιαουρτάκια) μέχρι να γεμίσει το 1/3 κάθε δοχείου.
  3. Βάλτε τα στην κατάψυξη για 1 1/2 ώρα.
  4. Επαλάβετε τα ίδια βήματα και με το ροδάκινο (+ 1 κουταλιά μέλι) και με τα ακτινίδια (+1 κουταλιά μέλι), ώστε να δημιουργήσετε τρεις «ορόφους» Στο τέλος βάλτε ξυλάκια (ή κουταλάκια!) και σερβίρετε!Αν αυτή τη συνταγή την βρίσκεται χρονοβόρα ( είναι κάπως) τότε δοκιμάστε την επόμενη μας συνταγή που είναι σίγουρα πολύ πιο γρήγορη.

Γρανιτάκια 2

Υλικά

  • 2 φλ γάλα αμυγδάλου η όποιο γάλα σας αρέσει (εγώ έβαλα αιγινό)
  • 90 γρ μέλι
  • 2 Κ φυστικοβούτυρο
  • 2 Κ χυμό λεμόνι
  • ¼ κ αλάτι
  • 4 φρέσκα φύλλα δυόσμου

Εκτέλεση

  1. Χτυπήστε όλα αυτά τα υλικά στο μπλέντερ και έπειτα σε ειδικές φόρμες για παγωτάκια κόψτε και βάλτε φρέσκα φρούτα (φράουλες, μπέρις, ακτινίδιο, μάνγκο, βερίκοκο).
  2. Έπειτα βάλτε το μείγμα στις θηκούλες και κλείστε  με τα ξυλάκια.
  3. Τοποθετήστε στον καταψύκτη για τουλάχιστον μία ώρα!

Γρανιτάκια 3

Υλικά (για ενδεικτικά για 4 μερίδες)

  • 5 μεγάλα ή 6 μεσαία ροδάκινα μυρωδάτα, ώριμα, αλλά όχι υπερώριμα, καθαρισμένα
  • ½ φλ νερό
  •  1 κ μέλι
  • 1 κ χυμό λεμονιού
  •  αλάτι στην μύτη του κουταλιού

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε και αφαιρούμε τη φλούδα από τα ροδάκινα, τα κόβουμε σε φέτες και πετάμε το κουκούτσι.
  2. Ζεσταίνουμε το νερό και μόλις αρχίζει να καίει το κατεβάζουμε από την φωτιά. Ρίχνουμε μέσα το μέλι, ανακατεύουμε να λιώσει, προσθέτουμε το λεμόνι και το αλάτι και ανακατεύουμε πάλι να αναμιχθούν.
  3. Ρίχνουμε το μείγμα μελιού πάνω στα ροδάκινα, τα ανακατεύουμε, και τα αφήνουμε 10-15 λεπτά να μαριναριστούν
  4. Τα πολτοποιούμε σε μπλέντερ ή αν δεν έχουμε τα βάζουμε στο μούλτι σε δόσεις και αδειάζουμε τον πουρέ σε ανοξείδωτο σκεύος προτιμότερο, που να χωράει την γρανίτα σε ύψος 5-6 εκατοστών.

 

Γρανιτάκια 4 

Με μια εύκολη συνταγή που θα το μετατρέψει σε γρανίτα στο λεπτό!

Υλικά

  • 450 γρ. καρπούζι κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 2 κουταλιές μέλι
  • 3 κουταλιές χυμό lime
  • 100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
  • 2 κουταλιές λάδι καρύδας

Εκτέλεση

  1. Ανακατέψτε στο μπλέντερ το καρπούζι, το μέλι και τον χυμό lime.
  2. Τοποθετήστε το μείγμα στα καλούπια για τις γρανίτες και αφήστε το να παγώσει πολύ καλά.
  3. Όταν είναι έτοιμα λιώστε την κουβερτούρα μαζί με το λάδι καρύδας.
  4. Αφαιρέστε με γρήγορες κινήσεις τις γρανίτες από τα καλούπια και τοποθετήστε τις σε ένα ταψί που έχετε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί. Γαρνίρετε τα παγωτά σας με τη λιωμένη σοκολάτα, σε όποιο σχέδιο σας αρέσει.
  5. Αφήστε και πάλι στο ψυγείο για να σταθεροοποιηθούν και απολαύστε όποτε εσείς θελήσετε